Пређи на главни садржај

Zima, zima e pa šta je

Volim zimu i volim sneg, a to ne podrazumeva samo kunjanje u toploj sobi i gledanje kroz prozor. Mislim, može i to, naravno, uz šolju čaja i priče bez kraja, ali je jako lepo provoditi vreme i napolju na snegu. Samo su mi poslednjih par zima, uključujući i ovu, bile pokvarene nekakvim groznim magarećim kašljem. A kao dete nikad nisam bila bolesna, mogla sam da se sankam po ceo dan sve dok mi se prsti i na nogama i na rukama potpuno ne ukoče da ne mogu da ih pomeram, pa me tek to natera da uđem u kuću. Godine, valjda, nemam pojma...I tako sam se bila ućutala, niti mogu nešto da radim, niti da pišem na blogu, samo kašljem do duboko u noć. Pa pošto ne mogu da zaspim, skuvam čaj i gledam Harija Potera, a kako je tek zabavno, posle tako provedene noći da se ustane pre šest i ide na posao. Katarina (Čardak ni na nebu ni na zemlji) mi se bila zabrinula što me nema, pa mi samo pošalje smajlića na mejl, čisto da proveri da li sam živa, što li me nema...Pa joj ni to ne bude dovoljno, nego mi, kao Deda Mraz pošalje novogodišnji paketić. Kako mi je sve to bilo simpatično, pa još kad vidim one njene ljupke stvarčice, prosto mi dođe neverovatno kakvo to čudesno biće živi tamo negde u Valpovu i brine što me nema. Pa pomislim, čime li sam ja to uopšte zaslužila. Zapravo sve to ne govori ništa o meni, već o njoj kao o osobi suptilnoj i osećajnoj, koja brine o drugima. I kako je to neobično - ne poznajemo se uopšte, a znamo se odlično...
I tako, otvorim ja paket, a u njemu mnogo nekih dražesnih stvari: zelena kutijica za nakit sa cvetićima za mene i plava sa medom za ove moje veštice (koje su potpuno izludele od radosti kad su shvatile da je neko njima nešto poslao), predivni licitar u obliku deteline sa bubamarom, salvete za dekupaž, nalepnice za sveske...svašta nešto lepo, spakovano i poslato od srca, a na moju radost.






***

U međuvremenu sam pronašla jednu knjižicu koju sam napravila 2002. godine (u to vreme sam bila na drugoj godini studija) za Kisin peti rođendan. Zove se "Knjiga o Kristi". Bila sam potpuno zaboravila kako je izgledala, jer je nisam videla godinama i bila je zaglavljena među nekim drugim knjižurinama. Zabavno mi je sad kad je gledam. Moglo je to, svakako, da bude mnogo bolje, crteži su vrlo jednostavni poput skice i sve je rađeno u nekoj žurbi, ali ideja nije loša. U stvari bi od toga mogla da se napravi dobra dečija knjiga. Ko zna, možda se to i desi jednog dana...







***

I za kraj, evo i par fotografija sa naših čajanki. Nabavile smo stakleni čajnik, pa ga eksploatišemo maksimalno.




Коментари

  1. Drago mi je da voliš zimu za razliku od mene no mislim da mi već puši iz ušiju i dosta o tome :D
    Sviđa mi se to što si dobila, divan poklon, i ja sam se pitala gdje si jer stvarno već te dugo nema, mislila sam ti već mail poslati isto no i mene uhvatila neka viroza pa slabo i sa radovima nešto, no ide polako :D
    Hvala za komentar na mom blogu i drago mi je d ati s e dopada moj stil, što ćeš, luda sam i volim da šaljem pozitivne vibracije, ako ikako mogu, baš me briga ako nekome ne paše bitno je da mm nema prigovora a i moja djeca :D
    Puno te pozdravljam i ozdravi nam što prije :D
    lp Klaudija

    ОдговориИзбриши
  2. Pa, bilo bi jako dosadno na ovoj planeti kad bismo svi voleli iste stvari i kad bismo se u svemu slagali, zar ne :)
    Nešto se odužilo ovo moje bolovanje, a Kaća mi je sa ovim njenim darom ublažila muke :)
    A što se stila tiče, slažem se s tobom. Ako tebi nešto paše - odlično, a ako se i ukućani slažu - još bolje. A, evo, i od mene imaš veliki plus.
    Hvala ti, valjda ću se konačno oporaviti :)

    ОдговориИзбриши
  3. Sad nemoj, opet, da odeš i zapostaviš blog :) Očekujem i neke nove radove.
    Kaća je divna, a još divnije je sve ovo druženje, pa i darivanje kao iskaz velike naklonosti, pažnje. Sbližilo nas ovo blogovanje, i neka je!
    Što se tiče knjige za djecu, ja nemam nikakvu dilemu da bi to bio pun pogodak, imaš sve što je potrebno za to, samo da se stvore neki drugi uslovi (tehnički, materijalni). Jednog kupca već imaš :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D Potrudiću se da ne nestanem u narednih mesec-dva, kako je to do sada kod mene bivalo.
      Kaća je toliko dobra i draga, ne znam šta bismo bez nje! Uvek je tu da nas razvedri svojim dečijim duhom!
      A, knjige, pa biće valjda nešto, sad sam u nekim pregovorima, ali ne smem ništa da pričam unapred. Ako ikad budemo doživeli neko izdanje sa mojim ilustracijama ti ćeš prva dobiti primerak na poklon :)

      Избриши
  4. Opet ne znam odakle bih počela. Tebe nema, nema,pa kad se pojaviš to bude u veliko stilu.

    Drago mi je da ti je bolje, a poklon mi se mnogo svideo, naročito ova detelina, a knjiga je odlična u svakom pogledu. I kao ideja i kao poklon. Ja volim da pravim takve stvari i lepo mi je, recimo, kad se beba rodi, napraviti nešto tako, jer to je ipak, nešto sasvim lično, a povrh svega, ručni rad.

    Kad sledeći put vidim čajnik, misliću na tebe i naravno, odvojiti sa strane, a što se filmova tiče, ja sam se navukla na ARTURA I MINIMOJE i sajt ZEVALO. Ime mu govori kako provodim noći.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potrudiću se da budem malo redovnija, ovaj put :)
      Da, detelina je jako ljupka, oduševila sam se kad sam je videla. Vidiš, nisam znala da licitari ne moraju da budu samo u obliku srca, već i u obliku pečurke, konja...a ja sam, eto, dobila detelinu za sreću :)
      Sećam se da sam bila baš euforična dok sam pravila ovu knjižicu i jedva sam čekala da vidim kako će Kisa da reaguje kad bude videla da je knjiga o njoj.
      He, hvala za čajnik, unapred! Znaš li šta mi je brat rekao pre neki dan, upravo povodom moje strasti prema čajnicima: "Zar nisi mogla da skupljaš značke ili markice kao sav ostali normalni svet!"
      Gledala sam Artura, naravno, a Zevalo ću posetiti obavezno :)

      Избриши
  5. Neverovatno je da sam bas danas mislila da ti napisem poruku ,zasto ne napises jedan post o vasim cajankama zato sto mi se te slike koje si objavila na fejsu non stop motaju po glavi:)))Bas si divne stvarcice dobila od Katarine,to zaista ume da malo zagreje ovu zimu napolju.A kada smo vec kod filmova,ja ovih dana i dalje besomucno gledam ruske,predivnih ima i svaki ima fantasticnu poruku o kojoj se dugo posle filma razmislja za razliku od nekih...
    Hajde da pravimo cajanku,neke mi se ideje motaju po glavi :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uopšte ne znam kako je sve to počelo. U našoj se kući čaj pije oduvek, a ove svečane čajanke smo počele da pravimo nas tri pre 5-6 godina. Doduše, i sad mi se dešava da upropastim čaroliju, skuvam 2 litra čaja, sipam u plastičnu flašu i cevčim ceo dan, dok čajnici čame u vitrini. Šta da ti pričam, prostakluk :)
      Da, Kaćenka nam je kao Deda Mraz, samo ne znam da li sam bila dobra ove godine :)
      Joj, ja baš volim ruske filmove, uopšte, volim filmove u kojima se radnja odvija postepeno, kao da ti se daje vreme da se saživiš sa likovima, njihovim razmišljanjima, osećanjima. A da ne govorim o sovjetskoj animaciji koja je savršena. Ivan Ivanov Vano je moj idol. On je napravio većinu crtaća koji su nam poznati iz detinjstva, a njegova Godišnja doba su čista poezija.
      Pa, hajde da pravimo čajanku! Ja sam za!

      Избриши
  6. Joj, previše me hvalite pa me sad strah da ću se pokvariti, možda već jesam! Nisam ja uopće tako dobra, samo pokušavam vratiti svu dobrotu koju od vas dobijem, koliko ste mi samo knjigica već poslale i lijepih riječi! Zanimljiva se čini ova tvoja knjiga, mislim da si prestroga prema sebi kad kažeš da su to samo skice, meni već izgleda kao gotova knjiga za tisak! Vaše čajanke djeluju baš umirujuće, vjerujem da su ti one pripomogle da dođeš k sebi malo i ozdraviš :) Drago mi je da su se djevojčice obradovale:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne brinem za tebe, nećeš se pokvariti, sigurno! Ti si kao Buba Mara :)
      Knjige su nas na neki čudnovat način povezale. Ja mnogo volim da kupujem knjige, a još više volim da ih poklanjam. A najviše od svega bih volela da ih ilustrujem. Mislim da ću, verovatno, umreti ako ikad budem videla neku svoju ilustraciju štampanu :)
      A čajanke su nekako posebne. To je naše vreme za razgovor, prisećanje i prepričavanje nekih zabavnih dogodovština. A to je posebno je lepo kad je napolju minus i duva strašan vetar, a mi u kući pijemo vruć čaj i jedemo biskvite. Milina!

      Избриши
  7. Da dodam da je knjigica prelepa,kao i crtezi u njoj,jako je inspirativna!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Hvala vam što ostavljate komentar :)

Популарни постови са овог блога

Mi smo Robin, Hud i Džon, veseli drugari...

Ovu glupavu pesmicu iz crtaća pevamo već godinama u raznim prilikama, bilo da smo na plivanju ili sankanju. E, sad, pošto nas je tri, morale smo Robina Huda da podelimo na dva dela i sećam se da je Joja, dok je bila manja, stalno ponavljala kako hoće ona da bude Hud.  Robin, Hud i Džon spremni za sankanje A, onda se, iznenada naša mala družina proširila. Deda Mraz nam je 1. januara doneo novu drugaricu za čajanke i sankanje. Ja sam postala srećna tetka treći put, a Kisa i Joja su dobile sestru od strica. Jedva čekamo da malo poraste, pa da počnemo da je vučemo sa sobom. Inače, dobila je ime po prababi Ljubici. Palčica - bubamara                                                                            ******       Divni su bili ovi snežni dani. Skoro da sam zaboravila zašto sam ih nekad toliko volela. A, onda su me ove dve moje veštičice odvukle na sankanje. I ja sam se odmah setila zašto volim zimu... Sankale smo se do iznemoglosti; dok nismo bile sasvim mokr

Životinjice od testa

Ne znam kako je u drugim kućama, ali u našoj pred praznike svako ima određena zaduženja, koja se ponavljaju iz godine u godinu. Jedna od obaveza koju imamo Kisa, Joja i ja jeste da za Vaskrs pravimo miliprote. Običaj je da se od testa prave razne domaće životinje i ono što je najzabavnije je što nam ovi naši matori dopuštaju da radimo i pravimo šta god hoćemo. Mi tako počnemo da pravimo, pa se onda posvađamo, pa onda jedna drugoj pomažemo, pa se smejemo, da bismo na kraju dobile čitav zoološki vrt. Ponekad je, čak, teško utvrditi koju smo vrstu životinje napravile, bude tu i slučajnih zmajeva i raznih krilatih i repatih životinja, ali u toj raznolikosti i jeste lepota. Ovo što liči na zmaja je u stvari poni, a ovo na guzi mu je tetovaža u obliku cveta :) Nemojte da se iznenadite što skoro svaka životinja (pa čak i ptica) ima crnu tačku na stomaku - to joj je pupak. To je bila izričita Jojina želja.  *** Na kraju ovog kratkog posta mi ostaje da

Novi crteži (New drawings)

Riđi mišar(Long-legged buzzard) Crna lunja (Black kite) Crni orao (Black eagle) Mišar (Buzzard) Petao (Rooster) Naše dvorište (Our yard)