Пређи на главни садржај

Čajanka

Pre nego što pređem na glavnu temu ovog posta, osvrnula bih se još jednom na putovanja. Premda nisam baš preveliki ljubitelj istih, postoji nešto što bih svakako volela da probam - letenje u balonu. Mislim, sumnjam da bih baš imala hrabrosti, ali bar mogu takvo nešto da zamislim i da neke svoje izmišljene junake smestim u tu korpu. Na kraju krajeva ni Karl Maj, uz čije knjige sam odrasla, nikada nije bio na Divljem Zapadu, a kakve su sve avanture njegovi junaci preživeli (a i ja s njima). I tako nastade ova moja ilustracija.
To the sky


**********

Ovih sam dana provela dosta vremena razmišljajući o čajevima, čajnicima, šoljicama, stolnjacima...surfovala po internetu, pronašla divne sajtove, na kojima može da se vidi i kupi predivan pribor za čaj. Evo nekih primera: Roses and Teacups ili Royal Albert . Divno je, ali, 100 dolara za jedan čajnik ili jednu šoljicu je ipak previše. Zatim nađoh jedan sajt na kome možete da kupite neke lepe čajeve, 50 g košta oko 500-600 dinara. I ja tu već poludim i rešim da sama napravim voćni čaj. Stavim torbu na rame i pravac prodavnica zdrave hrane. Najzad sam zaključila da, šta god da odlučite da stavite u taj čaj, nećete pogrešiti. Evo moje kombinacije, koja se dečurliji baš dopala.

 Potrebno je: brusnica, aronija, hibiskus, pomelo, grožđe, karanfilić, beli biber u zrnu, komorač u prahu, cimet. Bobice treba da se iseckaju da bi bolje pustile aromu. Nema neke određene mere, ono što volite više stavićete u većoj količini, a začine, naravno, samo po trunčicu. Neka vas ovaj biber ne zbunjuje, stavila sam samo 2-3 zrna na litar čaja. Ko voli kuvano vino zna da bez bibera nikako ne može da se spravi. To mi je, u stvari, i dalo inspiraciju da ga dodam. Odlučili smo da ovaj naš čaj nazovemo "Winter country tea". Evo kako to izgleda kad se pomeša.

Predivno, zar ne? A ukus slatkasto kiseo. Može da se pije bez, a ko voli  može dodati žuti šećer (ili još bolje med) i limun. A ono što sledi je čajanka.

Nezamislivo je da se čajanka održi bez domaćih kolačića
U celu priču nam se uklopila i Natašina (Art by Heart) kutija...
...u koju smo spakovale naše omiljene čajeve.


Na kraju sam odlučila da jedan beli čajnik ukrasim dekupažom. O dekupažu znam samo toliko da se radi sa salvetama. Pogledala sam jedan tutorijal na youtube-u, nemam odgovarajuće lepkove i lakove. Koristila sam isklučivo svoj slikarski materijal i oslonila se na svoje poznavanje slikarske tehnologije. Čajnik smo isprobali, radi. Otporan je visoku temperaturu i vodu, a videćemo koliko dugo će izdržati. Nije baš Royal Albert, al' može da prođe :)

Коментари

  1. Vau, ovo je tako predivno! Sam pojam čajanki me podsjeća na nešto tajnovito, pomalo čarobno, pa svi ti divni čajnici, šalice, pa zvuk kada čaj teče kroz nos čajnika, pa se ulijeva u šalicu, pa se sve nešto pari i miriši :)...to je tako krasno. Odlično ti je ispao čajnik, ja još nikad nisam radila salvetnu tehniku, mada stalno govorim da hoću, pa nikako, ovo je zaista odlično. Sigurna sam da je ova kombinacija odličnog okusa, blago dječurliji s tobom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh da, toliko me zaokupili čajnici da zaboravih na leteće balone, zanimljiva ti je ta ideja o putovanjima...odmah se sjetim starih dječjih filmova u kojima se obavezno neki starac vozio balonom ili bi pak netko slučajno pustio uže i eto ti avanture...

      Избриши
    2. Kako si opisom lepo dočarala čajanku. Upravo je tako kako kažeš. Ima neke lepe porodične atmosfere u pripremi čaja, postavljanju, posluživanju. Deci je to kao neka igra. Na čajanci uvek moramo da budemo fini, što nam ne uspeva baš uvek :) Evo danas se spremam da napravim jedan novi ukus čaja, biće nešto tropsko.
      A leteće balone baš volim. Mene oni podsećaju na Pipi Dugu Čarapui njene avanture.

      Избриши
  2. Pa ovo je čista divota! ♥ Prvo, ilustracija ti je predivna, ja sam u jednom momentu bila u ovom balonu :D Onda čajanka, mmm.... i kolačići u obliku srca, draga Katarina predivnoooo! Super mi izgleda i decoupage, mogu ti reći ovako kako izgleda može parirati sa ovim čajnicima sa sajtova koje si navela, dok nisam pročitala nikad ne bih pomislila da je u pitanju decoupage. Baš sam uživala u postu! ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga koleginice! Ja čajanke i kolačiće pravim uživo, a ti si ih pretočila u najčarobniji nakit koji sam videla.
      A što se čajnika tiče, ovo je bio samo mali eksperiment, rešila sam ubuduće da isprobam slikanje na porcelanu. Moram da nabavim odgovarajuće boje, pa ćemo videti šta će ispasti.

      Избриши
    2. I ja želim slikati na porculanu! :)) Nedavno sam išla u obilazak materijala. Kupila sam neke porculanske tanjire i zdjelice, sada štedim za boje, želim neke malo kvalitetnije kad već sve kupujem neka bude kako treba. Iskustvo ćemo razmijeniti :D

      Избриши
  3. ja bome nemam želju letjeti sa balonom, nekako kako sam starija sve više se bojim visine ..a više mi se dopada ova tvoja kombinacija čaja i njegova lijepa boja, trebalo bi da se proba zar ne ? Ipak sve prirodno je puno bolje nego sve kupovno .
    Čajnik mi se baš sviđa u ovoj cvijetnoj boji s obzirom na nedostatak potrebnog materijala za lijepljenje, super si to napravila, ja s ene usudim iako želim, možda jednog dana :D
    Puno te pozdravljam ..Klaudija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da nam svima mogu mnogo pomoći, bez obzira koja tehnika nas interesuje, tutorijali koji se mogu naći na internetu. Verujem da je ipak lakše raditi dekupaž na ravnoj površini, a ja se odmah uhvatila za čanjik :) No, sva sreća na kraju je sve ispalo dobro.
      Ja sam, takođe, za to da sve bude prirodno, ukoliko je uopšte moguće u ovom vremenu instant hrane. A ukus je fantastičan. Planiram da isprobam i neke druge kombinacije, pa ćemo videti šta je najbolje.

      Избриши
  4. Spomini na čase pri moji babici in njen čajnik
    krasen post
    lp Tamara

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala, Tamara! Meni se zapravo i dopala ova salveta jer deluje starinski, pa nije ni čudo što podseća na bakin čajnik :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ma, bolji je od Alberta, pa makar isti bio i Royal!

    Ja rado pijem čaj od šipurka. Lep je, ima kiselkast ukus. Naša polja i šume su bogate plodovima da nam ne treba ništa sa strane, veruj mi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :) Čaj od šipurka je, u zimskim danima, svakodnevno na našem meniju. Uvek stoji negde na kraj šporeta, topao i spreman za služenje u svakom momentu. Takođe, preko leta sakupljamo travke poput majčine dušice, hajdučke trave, kantariona, vranilovke, kičice... koje koristimo u toku godine. Mislim da negde u nekom postu imam jednu fotografiju na kojoj se vide travke koje se suše u potkrovlju mog nedovršenog ateljea. Pored toga moj brat voli da gaji neobične biljke poput aronije, ogrozda, jošte..više ni ne znam čega sve ima u našoj bašti. Naša kuća je kao alhemičarska radionica sa svim tim teglama i flašama :)

      Избриши
  7. Evo i mene nema me dugo ali to ne znaci da te ne pratim.Kao prvo novi izgled bloga je super,odusevila me je slika sa vilama.Cajnik ti je ispao super,ja planiram da uradim dekupaz na nekoj klupi staroj 100 godina ali nikako.I ja isto sa svojim bojama za staklo crtam bilo gde zid,plastika mislim da moze i porcelan...da crtala sam i ikonu na crepu sa njima i nista joj ne fali.A preporucujem ti crtani "up" ako nisi gledala ima letenja koliko hoces. Mozete da ga gledate uz vikend-cajanku :) Sve je super pozzzz od mene :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa, gde si, Makice! Počela sam da brinem što te nema. Doduše, ti si sad u ispitima, nadam se da sve ide kako treba.
      Znaš, razmišljala sam već o tome da bih mogla da probam da slikam na porcelanu sa onim materijalom koji imam, tj. sa čistim pigmentima i akrilnim vezivom. Ne znam, videćemo.
      A crtani "Up" smo gledali već 2-3 puta, baš je po našem ukusu. Evo i ja tebi da preporučim jedan - "Voll-e". Možeš da ga pogledaš na Filmoviziji, a imam osećaj da će ti se veoma dopasti.
      Nabavila sam jednu knjigu za tebe (dečiju, naravno), stoji kod mene nedeljama i nikako da ti je pošaljem...a imam i nešto za Katarinu...ali neću sad ništa više da vam kažem.

      Избриши
  8. Ucim,ucim sta da ti kazem,a "Volli" gleeedala vise puta super je,mene je "Up"rasplakao na pocetku hahahaha! Hvala ti za knjigu nemoj da se sad opterecujes ja tebi ti meni :) Ja sam ti sad sva u fazi decijih knjiga.Pozzzdravcic za celu druzinu koja ucestvuje u cajanci :) Pratim vas.

    ОдговориИзбриши
  9. Gledam ponovo ovaj tvoj post, pa vidim da nema mog komentara (izgubio se negdje).
    Prvo da ti kažem da su fantastične vile koje si stavila u zaglavlje bloga!
    Balon izgleda kao da stvarno leti, kombinacija čaja mi miriše i ovdje, a dekupaž čajnika je vrlo lijep. I ja volim lijepe šolje, šoljice, čajnike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije to ništa, desi se i meni više puta da pokušam da ostavim komentar, nešto se zaglavi i tek posle vidim da mi komentar uopšte nije objavljen, pa onda sve ponovo...
      Vile sam pravila sa užitkom, nekako mi se sve lepo skockalo. U stvari ova deca su me navukla na digitalni kolaž. One stalno prave neke aranžmane, pa rekoh i ja da probam...A čajanke sa lepim čajevima i čajnicima su baš zabavne, naročito kad se konzumiraju u dobrom društvu :) Oni tvoji čajevi još uvek čekaju da budu isprobani, biće priče i o tome...

      Избриши
  10. I čajnik i čaj su savršeni.
    Putovanja...ne bih u balonu, ali volela bih da imam mogućnost da povremeno putujem, onako po nekad :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Snežana, drago mi je da ti se dopadaju!
      Kao što rekoh na početku ovog posta, nisam ni ja baš nešto hrabra za putovanje balonom. Može, u mašti, ponekad :)

      Избриши

Постави коментар

Hvala vam što ostavljate komentar :)

Популарни постови са овог блога

Mi smo Robin, Hud i Džon, veseli drugari...

Ovu glupavu pesmicu iz crtaća pevamo već godinama u raznim prilikama, bilo da smo na plivanju ili sankanju. E, sad, pošto nas je tri, morale smo Robina Huda da podelimo na dva dela i sećam se da je Joja, dok je bila manja, stalno ponavljala kako hoće ona da bude Hud.  Robin, Hud i Džon spremni za sankanje A, onda se, iznenada naša mala družina proširila. Deda Mraz nam je 1. januara doneo novu drugaricu za čajanke i sankanje. Ja sam postala srećna tetka treći put, a Kisa i Joja su dobile sestru od strica. Jedva čekamo da malo poraste, pa da počnemo da je vučemo sa sobom. Inače, dobila je ime po prababi Ljubici. Palčica - bubamara                                                                            ******       Divni su bili ovi snežni dani. Skoro da sam zaboravila zašto sam ih nekad toliko volela. A, onda su me ove dve moje veštičice odvukle na sankanje. I ja sam se odmah setila zašto volim zimu... Sankale smo se do iznemoglosti; dok nismo bile sasvim mokr

Životinjice od testa

Ne znam kako je u drugim kućama, ali u našoj pred praznike svako ima određena zaduženja, koja se ponavljaju iz godine u godinu. Jedna od obaveza koju imamo Kisa, Joja i ja jeste da za Vaskrs pravimo miliprote. Običaj je da se od testa prave razne domaće životinje i ono što je najzabavnije je što nam ovi naši matori dopuštaju da radimo i pravimo šta god hoćemo. Mi tako počnemo da pravimo, pa se onda posvađamo, pa onda jedna drugoj pomažemo, pa se smejemo, da bismo na kraju dobile čitav zoološki vrt. Ponekad je, čak, teško utvrditi koju smo vrstu životinje napravile, bude tu i slučajnih zmajeva i raznih krilatih i repatih životinja, ali u toj raznolikosti i jeste lepota. Ovo što liči na zmaja je u stvari poni, a ovo na guzi mu je tetovaža u obliku cveta :) Nemojte da se iznenadite što skoro svaka životinja (pa čak i ptica) ima crnu tačku na stomaku - to joj je pupak. To je bila izričita Jojina želja.  *** Na kraju ovog kratkog posta mi ostaje da

Novi crteži (New drawings)

Riđi mišar(Long-legged buzzard) Crna lunja (Black kite) Crni orao (Black eagle) Mišar (Buzzard) Petao (Rooster) Naše dvorište (Our yard)