Пређи на главни садржај

Eastern Salon

3th May was the opening day of a lovely exhibition called "Eastern Salon". The occurrence took place in the Castle of Culture in Vrnjci Spa (Serbia). For eleven years this wonderful event embelish our humble museum and brings a lot of visitors, especially children, who are, in fact, the creators of the exhibition. Museum has announced a competition for painting easter egg and invited children from 4 to 18 years old to participate. We received a large number of works. What adorable little creatures I saw opening boxes that they sent us. A whole world of small people, elves, animals, flowers, gardens are opened before me. And every time, year after year, I was astonished by child's imagination and creativity, by freshness and originality of their ideas.
I'll try, with the help of photos, to show the beauty of their work and  bring some of the atmosphere from the opening day.

Traditionally carp eggs with wax


Simply adore these charming drawings made by five year old children.


It always comes great number of works in the shape of some animal. Here are some interesting ideas.

 Hedgehog,
 lizard,
 bird,
 frogs,
 sheeps,
 cows,
 some ducks in the farmyard.
There is also cute little creatures such as this blond girl,
or clown,
good-natured pirates,
irresistible artist (my favorite)
                                       There is plenty more...                                          
 Silicone egg with cross inside
An imaginative landscape
Ice cream with cakes (it looks so good that I want to try it)
Some crazy rock band
Fishing
Aquarium
Country dance









It seems to me that this event was a great joy and pleasure for children. And not only for them...I believe that adults rejoiced just the same.

Коментари

  1. Uistinu ima predivnih radova, izdvojit ću ovce,krave, country dance i predivne torte sa sladoledom :)Nevjerojatno je u što se sve može preoblikovati jedno jaje...a djeca imaju stvarno originalne ideje. Sad je jasno što te nema tako dugo na blogu, to je zasigurno bio zabavan i zanimljiv posao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš zamisliti kako je bilo divno raspakivati kutijice i gledati njihove radove, jer sve što pristigne prolazi kroz moje ruke. Bilo je jako naporno svima nama koji radimo u muzeju (svega nas je šestoro,trenutno), ali isplatilo se. Svakodnevno nam dolazi gomila dece u posetu. Evo baš danas su nas obišli predškolci, koji su na izložbi učestvovali sa crtežima. Lepo je gledati ih kako se raduju :D

      Избриши
  2. Djeca su zakon! ♥ Radovi su tako raznovsni i kreativni, nemam riječi! Tačna je izjava da je svako dijete umjetnik. Meni se bliži deseti jubilarni Kids festival :) Jedva čekam! Kako bi bilo super da i ti možeš biti ovdje u tom periodu! ;) Btw. Hvala ti puno na pošiljci, o tome pripremam jedan poseban post ;) Nažalost nisam imala vremena da pišem post, a i ja tebi spremam jedno iznenađenje pored čajnika ;) pa ne zamjeri što čekaš :) ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Apsolutno se slažem. Što su mlađi, to su im ideje originalnije (ukoliko ih roditelji puste da sami rade). Drago mi je zbog tvog jubileja, trebalo bi to posebno obeležiti, i, naravno, nadam se da ćemo imati prilike da o svemu tome čitamo na tvom blogu :)
    Drago mi je da je pošiljka stigla, bila sam se malo zabrinula, jer sam pomislila da se zagubila negde u pošti. A za ovo drugo ne brini, ja sam vrlo strpljiva osoba :D

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман8. мај 2013. 18:30

    Samo djeca mogu bit tako maštovita. Iz svakog njihovog rada bilo da se radi o ma kojoj tehnici izbija ona dečija iskrenost, ničim opterećena. Uvek me razneži njihovi radovi i to je uživancija za dušu. Svako dete za sebe veoma kreativno ali, meni najdraži su njihovi crteži. Puno pozdrava za kreativce:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepo si to rekla...Iskrenost je ono što je najvažnije i što odlikuje svaki dečiji rad. Vremenom se ona, nažalost, polako gubi. Trebalo bi malo više promovisati stav Petra Pana - neću da porastem :)
      Što se crteža tiče, mogu da ti kažem da su i meni oni favorit. Nekako su mi najčistiji i najvernije odražavaju dečiji duh.

      Избриши
  5. Sve je bilo lepo. I više od toga.

    Oduševljena sam IDEJAMA. Deca su neverovatna. Svaki rad je priča za sebe i ne znam koji mi je lepši. Probala sam da se odlučim samo za jedan kad je bilo glasanje publike, ali je bilo jako, jako teško, veruj mi.

    Trebalo bi promovisati stav Petra Pana, a ja to svakodnevno radim, kao što bi trebalo promovisati ovakva dešavanja, na svim televizijama, naročito RTS, mnogo više nego mnoge druge stvari kojima se nešto ozbiljno svodi na nivo banalnog.

    ОдговориИзбриши
  6. Mnogo mi je drago što si bila na otvaranju i što si videla sve te čarobne radove. Svaki put kad prođem kroz izložbeni prostor ja otkrijem nešto što do tada nisam videla. Evo, pre neki dan se oduševih kad sam videla jaje u obliku tvora, i razočarah što i njemu nismo dali nagradu. Baš sam se iznervirala zbog tog propusta.

    A što se medija tiče, iznenadila bi se kad bi znala koliko su apatični i koliko ih ovakve svari ne interesuju. Kad je jedna poznata medijska kuca bila pozvana na jednu od naših manifestacija, odgovor je bio otprilike ovakav: nemamo mi dovoljno prostora za takve vesti, jedino ako bi imalo nešto za crnu hroniku...Ovo, nažalost, nije vic...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije vic, njihov odgovor je za crnu hroniku. Strašno!

      Ako naredne godine bude mnogo posla, računaj na mene i moju pomoć. Volonterski, naravno. I uživaću u tome.

      Избриши
    2. Pa, ne znam, možda je trebalo nekog da ubijemo, onda bi nas, verovatno, posetili...
      A što se tvoje ponude tiče, bilo bi mi jako drago da se družimo i zajednički otkrivamo lepotu dečijeg stvaralaštva :)

      Избриши
  7. Ovo je totalno ludilo,a ja se pitam gde si ti???? Kakva masta ja sam malo je reci ocarana.Svaka im cast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nigde me nema...Možda gledano sa strane deluje da nema puno posla, međutim, jedva smo uspeli da sve dovedemo do kraja, a nismo lenstvovali:) Nekih sat vremena pre početka izložbe ja sam još lepila nazive škola...Tako me bila uhvatila panika. Ali sad, kad se sve završilo i kad vidim kako je izložba divna, zaboravljam na sve prethodne muke:) Nema ničeg lepšeg nego raditi sa decom:D

      Избриши
  8. Lovely sheep! I'd like a flock of those. They have such expressive eyes. Too cute.

    ОдговориИзбриши
  9. Lovely sheep! I'd like a flock of those. They have such expressive eyes. Too cute.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I'm glad you like it! The children are very talented and they make really wonderful creations. I'm so happy that you stopped by and follow my humble blog. Thank you kindly!

      Избриши
  10. Divna izložba! Dječja mašta je čudo jedno, a vi "veliki" ste svemu tome dali jednu formu i dobro se naradili.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Deca su zaista neverovatna, bez njih i njihovih divnih ideja ničeg ovog ne bi ni bilo. Ovo je jedna od najomiljenijih izložbi u našem muzeju i uvek je odlično posećena. Svako otvaranje bude obeleženo nekakvom simpatičnom anegdotom. Trebalo bi da napomnem da u ovakvim prilikama obično imamo neko posluženje: sokove, peciva i bombone. Kad su jednu devojčicu pitali koji joj se eksponat najviše sviđa, ona je kao iz topa odgovorila: "žu-žu":D
      Zbog njih je stvarno vredelo pomučiti se:)

      Избриши
  11. Odličan ti je novi izgled bloga...tvoja čajanka prisjeti me na moj izgubljeni piknik....:( No to je moja nostalgija...Čeka te nagradica kod mene:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se dopada. Bila sam vredna ovih dana, pa poželeh da stavim taj novi rad kao naslovnu fotografiju. Inače, čajanka je uobičajena stvar u našoj kući, tako da je ova sličica samo varijetet realnosti. Doduše, nije baš da pijemo čaj sa zečevima, al' mi se nekako dopala ideja:)
      Znaš, i meni nedostaje tvoj naziv bloga, bio je čaroban.
      Hvala ti za nagradu, eto mene tebi u posetu:)

      Избриши
  12. Nije mi jasno kako sam propustila tvoje poslednje postove,mora da je to zbog promene naziva.Divna je izlozba,ipak je najlepse sa decom,verujem da nije bilo lako napraviti postavku za sve ove radove :)Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Bojana, bitno je da smo se ponovo našle. Pretpostavljam da sam ja napravila problem promenivši url bloga, ali morala sam to da uradim.
      A što se izložbe tiče, bilo mi je pravo zadovoljstvo da učestvujem u svemu tome. Kad vidim kako se dečurlija raduje, shvatim da radimo pravu stvar!

      Избриши
  13. Neces verovati napravila sam jednu kolekciju posvecenu tebi i tvojim siluetama :))) Ali otom potom za sada ceka te nagrada kod mene ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta sve tebi neće pasti na pamet:)Mogu ti reći da mi je baš drago zbog toga.Jedva čekam da ih vidim :D
      Hvala ti za nagradu, zlatna si :)

      Избриши

Постави коментар

Hvala vam što ostavljate komentar :)

Популарни постови са овог блога

Mi smo Robin, Hud i Džon, veseli drugari...

Ovu glupavu pesmicu iz crtaća pevamo već godinama u raznim prilikama, bilo da smo na plivanju ili sankanju. E, sad, pošto nas je tri, morale smo Robina Huda da podelimo na dva dela i sećam se da je Joja, dok je bila manja, stalno ponavljala kako hoće ona da bude Hud.  Robin, Hud i Džon spremni za sankanje A, onda se, iznenada naša mala družina proširila. Deda Mraz nam je 1. januara doneo novu drugaricu za čajanke i sankanje. Ja sam postala srećna tetka treći put, a Kisa i Joja su dobile sestru od strica. Jedva čekamo da malo poraste, pa da počnemo da je vučemo sa sobom. Inače, dobila je ime po prababi Ljubici. Palčica - bubamara                                                                            ******       Divni su bili ovi snežni dani. Skoro da sam zaboravila zašto sam ih nekad toliko volela. A, onda su me ove dve moje veštičice odvukle na sankanje. I ja sam se odmah setila zašto volim zimu... Sankale smo se do iznemoglosti; dok nismo bile sasvim mokr

Životinjice od testa

Ne znam kako je u drugim kućama, ali u našoj pred praznike svako ima određena zaduženja, koja se ponavljaju iz godine u godinu. Jedna od obaveza koju imamo Kisa, Joja i ja jeste da za Vaskrs pravimo miliprote. Običaj je da se od testa prave razne domaće životinje i ono što je najzabavnije je što nam ovi naši matori dopuštaju da radimo i pravimo šta god hoćemo. Mi tako počnemo da pravimo, pa se onda posvađamo, pa onda jedna drugoj pomažemo, pa se smejemo, da bismo na kraju dobile čitav zoološki vrt. Ponekad je, čak, teško utvrditi koju smo vrstu životinje napravile, bude tu i slučajnih zmajeva i raznih krilatih i repatih životinja, ali u toj raznolikosti i jeste lepota. Ovo što liči na zmaja je u stvari poni, a ovo na guzi mu je tetovaža u obliku cveta :) Nemojte da se iznenadite što skoro svaka životinja (pa čak i ptica) ima crnu tačku na stomaku - to joj je pupak. To je bila izričita Jojina želja.  *** Na kraju ovog kratkog posta mi ostaje da

Novi crteži (New drawings)

Riđi mišar(Long-legged buzzard) Crna lunja (Black kite) Crni orao (Black eagle) Mišar (Buzzard) Petao (Rooster) Naše dvorište (Our yard)